Začínáme s kreslením


Na tuhle fázi se těší snad každý rodič, až se z miminka stane malý Picasso a my se budeme všude moci chlubit nejnovějšími uměleckými díly. Jak na to, aby to děti hlavně bavilo a nestala se z kreslení a malování nepříjemná „povinnost“?

Cvičení na jemnou motoriku

Kreslení má spoustu benefitů. Dítě se u něj zabaví na delší chvilku úplně samo a navíc rozvíjí koordinaci očí a rukou, a to naprosto nenásilně. Dětští psychologové se navíc netají tím, že zařazením pravidelné umělecké činnosti do života dětí pomáháme ke správnému vývoji stabilního mentálního zdraví a dětského mozku.

Jakmile začne váš drobeček kreslit a zajímat se o barvičky, jste na skvělé cestě k další pravidelné aktivitě. A hlavně nepanikařte. Malé děti ještě nemají v malíčku jemnou motoriku a nemají perfektní koordinaci, a tak se může raz dva stát, že barvy budou všude tam, kde jste kdysi říkali, že „to se vám v životě nestane“. Můžete tomu ale zkusit nenásilně částečně zabránit. Proto si pro malování a kreslení připravte ideální prostředí – pořiďte velký papír (čím menší dítě, tím větší plocha), na který si bude dítě moct bez problémů kreslit nebo poklaďte zem novinovým papírem.

Výběr nechte na nich

Nebuďte přílišní perfekcionisti a neučte děti kreslit. Nechte je používat vlastní fantazii a kreslit, co se jim zlíbí a čím se jim zlíbí. Doma nejvíce ale stejně zabodujete s prstovými barvami nebo voskovkami. Ven s sebou nikdy nezapomeňte vzít křídy, nikdy nevíte, kdy váš malý Picasso bude pociťovat chuť se umělecky vyjádřit třeba na chodníku.

kresleni_na_chodnik

Tipy na společné kreslení

Rádi byste se do kreslení úplně ponořili, ale nemáte zrovna nápady, jak na to? Začít můžete na bílém papíře. Nechte dítě kreslit, co ho zrovna napadne. Zvolit k tomu můžete voskovky, prstové barvy nebo tlusté pastelky. Až ucítíte, že je čas se posunout dál, můžete vyzkoušet vybarvování. Nemusíte hned kupovat knížky plné omalovánek, některé najdete volně dostupné na internetu nebo použijte vlastní fantazii a namalujte dětem obrázek, který mohou vybarvit.

Obkreslování rukou a dalších předmětů je dalším skvělým tipem, jak ozvláštnit společné malovací chvíle. Při obkreslování rukou se totiž nemusíte zaseknout jen na vybarvování. Vytvořte z obrysu třeba kohoutka, panáčka nebo ze dvou rukou nádherného motýla či ptáčka. Nechte zkrátka povolit uzdu dětské fantazii.

obkresleni_ruky

Netlačte na pilu

Pokud zrovna vybarvování nebo kreslení není činností, která by zatím vaše děti natolik bavila, mrkněte se po něčem jiném. Svou kreativitu mohou vybít i nejrůznějším vyráběním. Začít můžete u samolepek nebo razítek. Jen se pak nelekejte, až budete mít razítko třeba i na čele. Postupně se můžete dostat až k výrobě raketek z ruliček od toaletního papíru nebo společnému kašírování.

Děti hlavně nikdy do malování, kreslení ani vyrábění nenuťte. Až přijde chvíle, kdy je tato činnost přestane bavit, nezlobte se na ně. Každý den se přeci můžete malování věnovat chvilku a nebojte, postupně se čas, který u jedné aktivity stráví, bude prodlužovat.

Hlavně nezapomeňte obrázky vystavovat. Ta radost v dětských očích je totiž nenahraditelná.