Kdy začít s příkrmy a jaké zvolit nádobí


Mateřské mléko je pro miminko nejlepším zdrojem živin, a navíc to pouto… to vám nikdo nenahradí. Kdy ale nastává ta nejvhodnější doba pro začátek příkrmů? A hlavně, jak na to a z čeho se vašemu drobečkovi bude nejlépe jíst? Dnes se společně podíváme na to, jak vybrat opravdu to nejlepší, aby pro vás společné chvíle u jídla byly příjemné a vše probíhalo co nejhladčeji.

Kdy tedy přichází ta nejvhodnější chvíle pro zařazení příkrmů? Dítě se začíná zajímat o to, co máte na talíři a nejradši by vše ochutnalo. Důležité je ale, aby bylo schopné samo sedět a udržet hlavičku, tím minimalizujete nebezpečí zadušení. Obecně se udává jako zlomový ukončený 4. až 6. měsíc života kojence. Pak už totiž mateřské či umělé mléko nestačí plně pokrýt předpoklady pro hladký vývoj a růst miminka. Nemusíte ale zbytečně tlačit, vše chce svůj čas.

Nejlepší je prvně zařazovat zeleninové příkrmy. Na začátku to bude hodně o ochutnávání, tak se nestresujte a dopřejte miminku čas poznávat, do ničeho ho nenuťte. Až bude drobeček zvládat zeleninu a ovoce, je na čase pomalu zařadit i maso. Dejte si pozor a zapomeňte na kořenění a solení. Co se týče servírování, je to na vás, zda-li zvolíte mixování a podávání lžičkou nebo cestu BLW metody, kdy miminko jí samostatně a seznamuje se s texturami jednotlivých potravin.

barevne_lakave_prikrmy

Jak vybrat dětské nádobí

V první řadě si dejte pozor na nezávadnost. Zde se držte pravidla certifikátů. S PVC s certifikátem, dřevěným, bambusovým nebo silikonovým nádobím nešlápnete vedle. Pozor si dejte na PVC bez certifikátu, melamin, bisfenol a těžké kovy. Občas může být nádobí sice krásné, ale absolutně nevhodné.

Co všechno budete potřebovat?

Až objevíte nádobí, které splňuje vaše požadavky, a hlavně požadavky nezávadnosti, doporučujeme investovat rovnou do celé sady. Bude vám to krásně ladit, a navíc kolikrát i ušetříte.

Prvně se zaměřte na jídelní židle. I když miminko už krásně sedí a drží hlavičku, nejlépe se mu bude hodovat z dětské jídelní židle. Zaměřte se na kvalitu a bezpečnost. Příjemným bonusem pro vás bude, když pořídíte židli ze snadno omyvatelného materiálu, protože, buďme upřímní, dětské stolování se neobejde bez stavu, který na konci oběda připomíná kuchyň po výbuchu nebo jídelní bitvu.

Pro nejmenšího člena pořiďte hlavně bryndák. Výhody to přinese hlavně vám, jídlo nebude (tolik) všude po zemi, protože dostatečně velká kapsa dokáže často zachytit většinu jídla. Vyplatí se silikonový bryndák, který po jídle jen opláchnete a můžete se záhy vrhnout na další krmení „dravé zvěře“.

Co se týče talíře, trh nabízí neskonalé množství nejrůznějších barviček a tvarů, výběr je zcela na vás. Jen myslete na pravidlo číslo 1 – nezávadnost. Opět můžeme doporučit silikonové talíře, které jsou velmi snadno omyvatelné.

K talíři neodmyslitelně patří příbor. Miminko ho nemusí začít používat hned, zejména pokud jste zařadili metodu BLW, ale jednoho dne se k němu dopracuje, a tak je dobré myslet na včasné pořízení. Za nás doporučujeme příbor se silikonovou rukojetí, která se dětem bude lépe držet.

Žízeň u stolování nejlépe zažene čistá voda. U obyčejného hrnečku pro děti ale může snadno dojít při manipulaci k vylití. Nejlepší je tedy zvolit hrneček nebo lahvičku s pítkem. To odolá i vášnivému natřásání a vy budete mít klid, že po obědě nemusíte vytírat celý byt.

jidlo_zabava

K talíři můžete rovnou napárovat i misku, ze které budete podávat malé svačinky. Miska, stejně jako talíř, by měla být z pevného materiálu, aby při zápasení nedošlo k jejímu rozbití a poranění miminka. A ze zábavné mističky se navíc křupky nebo ovoce jí úplně samo.

Dříve nebo později vás čeká venkovní hodování. Na čerstvém vzduchu totiž přeci chutná nejlépe a při delší procházce vyhládne. A to jak vám, tak i potomkovi. Zde se opět při výběru nádobí zaměřte primárně na praktičnost a nezávadnost. Termoska na pití zajistí dostatečný pitný režim. Využít můžete samozřejmě i hrneček s pítkem, který používáte doma, ale ten nemá takový objem. O to se postará termoska, která udrží nápoj v požadované teplotě mnohem déle než obyčejná lahev.

Na venkovní svačinky si pořiďte krabičku, do které vše přehledně uložíte a rozdělíte ovoce od zeleniny a křupky od jogurtu. Pokud s sebou chcete brát i teplý nebo studený pokrm, rozhodně oceníte funkční termobox.

Nákupní seznam nádobí pro děti

  • Bryndák
  • Talíř s příborem
  • Hrneček s pítkem
  • Miska na svačinu
  • Krabička na svačinu
  • Termobox na jídlo
  • Lahvička nebo termoska na pití