Jdeme do školy: Správný úchop tužky


Také vás to v září čeká? Z malých dětí se stávají velcí a zodpovědní parťáci do života a vaším úkolem je je provázet na dlouhé cestě školní docházkou. Ještě před nástupem do školy je ale dobré si dát pozor na správný úchop tužky. Trénovat můžete doma při malování nebo při zkoušení si podpisu. Navíc tím trénujete nejen do školy, ale společně se tak věnujete motorice ruky a prstů. Jak na to?

Začněte brzy

Čím dříve začnete věnovat pozornost správnému úchopu tužky, tím snazší to pro dítě pak ve škole bude. Nejlepší je začít už ve chvíli, kdy malý člověk začne o tužky a kreslení jevit zájem, ale nebojte, není to raketová věda. Důležité je začít postupně a na nic netlačit. Pomoci si s batolaty můžete pořízením velkých kulatých nebo oválných pastelek, které dítě drží v celé dlani. Postupem času můžete přidávat na obtížnosti a pořídit tlusté trojhranné pastelky. Vše chce svůj čas, a tak pokud se u malování se správným úchopem spíš trápíte, než byste si společné chvíle užívali, zaměřte se na trénování jemné motoriky prstů jinak. Můžete se vrhnout na plácání z modelíny, hraní si s kostkami nebo na stříhání.

Co je správný úchop tužky

Cesta ke správnému, tedy špetkovému, úchopu tužky nemusí být trnitá. Buďte ale trpěliví a postupujte krok za krokem.

Špetkový úchop funguje snadno, tužka se opírá o prohlubeň mezi palcem a ukazováčkem a o prostředníček. Palec a ukazováček ovládají čarování s tužkou na papíře. Prsteníček a malíček jsou schovány pod sebou a vůbec je nepoužíváte. Ukazováček leží na tužce volně tak, že byste jím měli být schopni o tužku volně poklepat.

tuzka_uchop

Jak začít

Vaše dítě už udrží tužku a začíná to vypadat, že se vrhá po špetkovém úchopu? Pomozte mu. Začněte snazšími aktivitami. Můžete se společně vrhnout do světa dětských časopisů a začít spojovat tečky, čísla nebo hledat cestu ven z bludiště. Nejdůležitější je se hned nepouštět do složitých a nudných úkolů. Čím zábavnější to bude, tím snáz vám společná cesta za správným úchopem půjde. A až uvidíte, že je drobeček připravený na složitější úkoly, zkuste písmenka. Uvidíte, když nebudete tlačit, půjde to snáz. A nezapomeňte, pohyb musí vycházet z prstů, nikoliv z ruky, to pak znamená zbytečnou námahu.

A opět – nespěchejte. Vše má svůj čas a není cílem naučit batole co nejdříve držet tužku správně. Ke správnému úchopu se děti často dopracují až těsně před nástupem do školy. A i to je v pořádku. Nebojte, nakonec se to stejně naučí.

Procvičujte jemnou motoriku

Až budete mít jemnou motoriku v malíčku, bude cesta za správným úchopem tužky jednodušší. Děti se nejdříve musí naučit koordinovat pohyb prstů. Pro to jsou nejlepší společné hry, kde si to procvičí a vybudují svaly na prstech.

psani_motorika